At være mindful og meditativ er vores naturlige grundindstilling

At være mindful og meditativ er vores naturlige grundindstilling

At være mindful og meditativ er vores naturlige grundindstilling

 

Alle skal meditere og på mindfulness-retreat for tiden. Der er masser af kurser og bøger om meditation og mindfulness. Og det er godt. Det er godt, at der er kommet fokus på vores mentale sundhed og vores mentale tilstand.

Vi har behov for ro og klarhed for at have overskud i livet - og til livet.

Tidligere tænkte jeg, at indre ro var noget, der var svært. Noget jeg skulle arbejde på. Noget jeg skulle lære. Noget jeg skulle praktisere. Noget jeg skulle GØRE. Jeg forsøgte også at lære mindfulness og meditation. Jeg havde bare svært ved at finde roen. Og tiden. Det var jo MERE, jeg skulle gøre oven i alle de andre ting, jeg gjorde for at holde mig selv i balance. Og ude af stress. Det var mere, jeg skulle huske og lære. Mere jeg skulle bære. Så det blev ikke til så meget. En masse begyndelser. Men nogen rutine eller praksis blev det ikke til.

Nu har jeg lært, at den meditative tilstand jeg søgte, er mit helt naturlige udgangspunkt. Så med mindre at jeg tænker mig væk fra roen, så er jeg ALTID i en meditativ tilstand af flow. Og det ER jeg. Meget mere af tiden. Og jeg NYDER det. Jeg ELSKER simpelthen den tilstand af flow.

Der, hvor tankerne bare kommer og går. Og byder sig til med ideer og løsninger på de ting, jeg har tumlet med - og som jeg ikke har kunnet regne ud.

Og lige pludselig ud af det blå løser det hele sig selv. Mens jeg gør rent. I badet. Under løbeturen. Når jeg kører bil. Lytter. Læser. Skriver - eller lige før og efter, at jeg har sovet. Lige der. Pludselig. Midt i flowet af alle mulige tanker, så kommer der en ny tanke, en indsigt og lander i min mentale turban. En tanke, der får det hele til at falde på plads. En indsigt, der gør det hele indlysende og enkelt. Igen og igen.

Der er jeg ikke hele tiden. Jeg er ikke altid 'zen' og i ro og klarhed. For jeg er kun et menneske. Så jeg lader mig tit rive med af mine stressede tanker - i nuet.

Forskellen på før og nu er, at nu ved jeg, at den meditative tilstand altid kun er en tanke væk. Og at jeg ikke skal gøre noget for, at mit sind falder til ro. Jeg skal gøre mindre. Ikke mere. Jeg kan ikke tænke mig til indre ro. Men jeg kan give slip på de tanker, der fylder. Og så indfinder roen sig igen helt af sig selv. For ro og klarhed er min grundindstilling. Og den er der altid lige bagved alle mine stressede tanker.

Derfor giver det ikke længere mening for mig at prøve at skabe den tilstand af ro og klarhed gennem meditation eller mindfulnessøvelser og teknikker. Det er meget nemmere bare at give slip på tankerne og falde ind i nuet, nærværet, livet, lykken og glæden. Alt læne sig tilbage i livet og nyde turen.

Og jeg NYDER bare tankernes frie flow, den meditative tilstand som præger mit liv mere og mere.

About the Author

Leave a Reply